Sommerkoncerter

Skt. Nicolai Kirkes Sommerkoncerter går mange år tilbage og er en af de store klassiske musikalske begivenheder på Bornholm, lige som Skt. Nicolai Kirke i Rønne er en af Bornholms store arrangører af klassisk musik – sammen med Bornholms Musikfestival og Bornholms Musikforening, med hvem det klassiske musikprogram koordineres hen over året.

Programmet ved sommerkoncerterne er bredt, og Skt. Nicolai Kirke råder over 2 kvalitetsinstrumenter, nemlig kirkens Bösendorfer koncertflygel og ikke mindst kirkens Frobenius/Bruno Christensen-orgel, som med sine 51 stemmer ikke blot er Bornholms største, men også er blandt de 20 største orgler i Danmark og et fremragende koncertinstrument, hvor ikke mindst det romantiske repertoire kan forløses på autentisk vis. 

 

SKT. NICOLAI KIRKES SOMMERKONCERTER 2023:

Der er entré på 100,-kr./15€ til alle sommerkoncerter (børn under 18 år gratis).

 

Fredag d. 30/6 kl. 20.00                        

Christina Bjørkøe, flygel           

Christina Bjørkøe har siden sin debut i 1997 markeret sig som en af sin generations største danske pianister, og har givet utallige koncerter som solist og kammermusiker – både herhjemme og i udlandet. Udover sit omfattende koncertvirke er Christina Bjørkøe docent på Syddansk Musikkonservatorium.

Ved koncerten spiller hun værker af brahms og uddrag af Fanny Mendelssohns klavercyklus ”Das Jahr”, som hun netop har indspillet på DaCapo Records – til fremragende anmeldelser, i øvrigt.

Christina Bjørkøe kan også opleves til et musik-/lyrik-arrangement sammen med sin mand, digteren Niels Hav, torsdag d. 29. juni kl. 19.30 i Præstegårdsladen. Se nærmere omtale af dette arrangement her.

 

Tirsdag d. 18/7 kl. 20.00                        

Anne Marie Christensen Brown, barokviolin                                                                                                                        
Matthew Nisbet, theorbe

Anne Marie Christensen er født og opvokset på Bornholm, men er bosat i England. Hun er uddannet på det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, på Oberlin Conservatory of Music i Ohio, USA, og fra The Royal Academy of Music i London, hvor hun netop har færdiggjort sin PhD. Gennem sine studier og sin videre karriere har Anne Marie Christensen specialiseret sig i netop barokmusik og tidlig opførelsespraksis, og er en kapacitet på sit felt. Hun vil til koncerten spille på en nyerhvervet barokviolin med tarmstrenge, som - i modsætning til moderne stålstrenge - giver en autentisk, let og transparent klang.

Anne Marie Christensen akkompagneres af Matthew Nisbet på theorbe. En theorbe er en slags stor bas-lut, som var meget brugt som akkompagnementsinstrument i barokken, på linje med et cembalo eller et lille orgel. Matthew Nisbet spiller også lut og barokguitar, men har specialiseret sig i netop dette sjældne instrument, og er med base i England en efterspurgt akkompagnatør i det meste af Europa.

På programmet er værker af italienske komponister som Biagio Marini, Marco Uccellini, Giovanni Battista Fontana og Nicola Matteis.

 

Fredag d. 25/8 kl. 20.00                      

Kevin Duggan, orgel

Kevin Duggan er tidligere organist ved Skt. Nicolai Kirke og har nu sit hovedvirke som domorganist i Dunblane i Skotland. Derudover er han en flittig koncertorganist med optrædener i hele Europa, Asien, Australien og USA, lige som Kevin Duggan er aktiv som kordirigent og komponist.

På Skt. Nicolai Kirkes store koncertorgel vil Kevin Duggan spille spændende orgelmusik, der går 500 år tilbage og helt op til vor tid, af bl.a. William Byrd, Johann Sebastian Bach, Max Reger, Peter Warlock og Naji Hakim.

 

Tirsdag d. 29/8 kl. 20.00                    

Jette Mogensen, claviorganum

Jette Mogensen er en af de få organister i Europa, der både ejer og spiller på et claviorganum – et sjældent og kostbart instrument, der havde sin storhedstid ved fyrstehofferne i renæssancen og barokken, men som i midten af 1700-tallet gled ud af brug og nærmest var glemt i flere hundrede år. Et claviorganum består af et cembalo, et lille orgel og ofte også et pedalspil, som er bygget sammen og via et teknisk kompliceret system kan spilles enkeltvis eller sammen i forskellige kombinationer. 

Jette Mogensen, der er solistuddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, vil spille værker fra den tidlige barok af Girolamo Frescobaldi, Luigi Rossi og Johann Kaspar Kerll. Højbarokken er repræsenteret med uddrag af Johann Sebastian Bachs Goldbergvariationer, og slutteligt vil Jette Mogensen, der også er komponist, spille egne værker komponeret netop til dette instrument.

 

Fredag d. 1/9 kl. 20.00                        

Stefan Baur, saxofon                                                                                                                                                            
Manuel Esperilla, flygel

Duoen Baur/Esperilla spiller et virtuost og vildt program, der kommer rundt om musik af komponister, der har haft stor indflydelse på jazzen og samtidig den modsatte vej - jazzens påvirkning af den klassiske og moderne musik. 

Saxofon og klaver er den perfekte besætning til udforskning af grænselandet mellem de to genrer. De to musikere Stefan Baur og Manuel Esperilla har begge solistuddannelse fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og desuden internationale studier på højt niveau i henholdsvis Amsterdam og Madrid. 

Værker af Maurice Ravel, Claude Debussy, Erwin Schulhoff og en af de største japanske komponister Takashi Yoshimatsu er på programmet.

 

Lørdag d. 9/9 kl. 20.00                        

Christian IV’s Vokalensemble

Christian IV’s Vokalensemble er opkaldt efter Danmarks nok mest berømte konge. En rigtig renæssancefyrste der omgav sig med pragt og vælde igennem imponerede bygningsværker, malerkunst og ikke mindst; den fineste musik datidens samfund kunne præstere.

Christian IV’s Vokalensemble har siden 2013 bestået af 8 professionelle sangere fra Danmark, Norge og Sverige, der - under ledelse af organist, cembalist, dirigent, mm., den bornholmsk fødte Ruben Munk - har som ambition at dyrke korsang på højt internationalt niveau. 

På programmet er værker af den danske renæssancekomponist Mogens Pedersøn og en af de måske største, nulevende, danske komponister Per Nørgård.

 

Se programfolder med de fulde koncertprogrammer her.

Skt. Nicolai Kirkes Sommerkoncerter 2023 er støttet af Rønne-Knudsker Byting og Bornholms Regionskommune.